събота, 3 ноември 2007 г.

Добре дошли на седянката!

Първата седянка ще се състои в Истанбул - между краката на новата година - в ориенталски стил. Включва - зареждащо (кого с алкохол, кого с емоции) пътуване с автобус на 30 декември от Пловдив (а преди това още по-вълнуващо придвижване от София до Пловдив).
Пикиране над Истанбул, и както казват в туристическите агенции - в 6 часа пристигане на гарата, организирано извозване до хотела, настаняване, (закуската не е включена в цената), свободно време. Следобяд разходка из стария Истанбул - Константинопол - град на империи - посещение на Топ Капъ и Синята джамия (по желание и на Света София - вход 10 лири, не е включен в цената на екскурзията)...
За по-находчивите предлагам по-алтернативен маршрут, включващ лудо пазарене на чаршията за подправки, посещение на Новата джамия и ядене на бюрек с пудра захар в района на Руския пазар в Аксарай.
Вечерта ще посрещаме на Босфора или на площада новогодишието. Спането - ако се стигне до такова ще се осъществи в хостел до Синята джамия - около 9 евро (ако и там действат законите на инфлацията).
Предвидени са 2 нощувки - на 31 (условно казано) и 1 януари 2008.
Следва прибиране към БГ - обиколка на фрии шоповете на границата (за парфюмчета за гаджалъка) и кой от където е:)

Очаквам коментари, предложения и заявки за участие в срок средата на ноември - тоест 12-13, за да можем да резервираме хостела:)

Участници досега: Петя (Петето), Сашо, Оги, Вик, Жи, Мо
Новоприсъединили се: Вени, Жоро и половин Илияна.

Карта на Истанбул

8 коментара:

junkpaper каза...

Вени съм. "Половин Илияна" още мъдрува, на път от Каварна.
Чисто теоретично, колко BGN би излязло цялото пътуване 30-1? Още, дайте да направим някакъв списък с неща за носене, освен паспорти де, та да не стане тъй, че някой на границата да се сети за нещо и да трябва да го връщаме... В смисъл, освен гащи и аналгин, какво друго се сещате, което може да е полезно, а да го пропуснем? Знам, че е рано да се мисли за тези неща, но предвид честотата на срещите ни, позволявам си отсега да питам :) И някой наясно ли е с цените в Истанбул? Как ще се придвижваме из Истанбул, някой има ли познати там?
Туй засега, ако се сетя още нещо, ще питам. Възникнаха и тревоги от типа "Ама виж квооо, там няма ли да е голяма лудница точно на НГ?!" Според мен това е хубавата част. Вие какво мислите?

junkpaper каза...

И някой има ли идея колко цигари могат да се пренесат през границата, + неща, които НЕ може да носим?

Minerva каза...

По ред на номерата - Вик (a.k.a. Виктория), живее в Истанбул от сума ти време, а Оги (гаджата) е абониран за линята Пловдив - Истанбул. Аз съм ходила веднъж, Петя и Сашо - по два-три пъти, така, че теренът не е непознат...
Цени - 1 лира е към 1 лев и малко, има свестни чейндж бюра навсякъде - обменят се евро в лири, така че трябва да се тръгне от тук с евро.
От автогарата до центъра има директен транспорт (рейсове и метро,мисля)- цените в градския транспорт са около лира - лира и 50 за маршрутката.
Дюнери, бюреци, храната изобщо, е на цени като в БГ. В заведенията обаче (разбирайте барове, дискотеки и тем подобни) е скъпария - (има вход обикновено - между 10 и 15 лири) но те не са таргет.
Цигари - може да се купят направо от фрии шопа на границата (доколкото си спомням можеш по стек да пренасяш).
Сметка за разходи (ориентировъчна) за два пълни дни в Истанбул:
1. Пътни (рейс БГ- Турция - 70 лева в двете посоки - около 5 лева предвидени за вътрешния транспорт в Истанбул)
2. Нощувка - 9 евро хостел - две нощувки - общо около 36 лева (за
3. Всичко останало са джобни пари - ще представя моя вариант за вместване в 60 лева:
Закуски в двата дни - около 5 лева (бюрекът - огромна порция е лира);
Обяд и вечеря двата дни - около 15 лева (не съм сядала на заведение, но има магазини навсякъде, а храна може да се купи от всеки ъгъл);
Останалото - за пийване - бирички, ред булчета (там е 2 и 50 :))) и други благинки - от магазин) В заведение малкото питие е 6 лева :(, така че ако се отбиваме на бар - надявам се Вик и Оги да ни заведат не нещо по-приемливо.
Това е сметка за най-евтиният възможен вариант - 166 лева:)или 83 евро:)
- Капалъ Чарши, ако ви оплете би глътнала бая парици, входът за ГОЛЕМИТЕ забележителности - двореца, Света София е по 10 лири.
Иначе във всички джамии се влиза без пари - само с по една кърпа на главата.
Е, това е. За повече въпроси - питайте.

Не мисля, че има неща, които не можем да носим (освен наркотици, разбира се - не че ще се спукат да проверяват за хаш на връщане, ама по-добре да не се правим на мулета:))

La каза...

Можеш през границата да пренесеш два стека цигари и литър алкохол на човек.

Въпрос към пътуващите често по линията: има ли безмитен магазин и на влизане и на излизане, защото на българо-сръбската граница има магазини само на влизане в сърбия, които са недостъпни за излизащите, за да знаем дали да си носим цигари и алкохол или да си купим от там.

Някой ще запазва билети за цялата група или всеки ще си ходи потделно до автогарата? Същото важи и за хостела, онлайн могат ли да се запазят легла ? или ще отидем там и ще се надяваме да има свободни?

junkpaper каза...

Да поясня: La е моя позната, която в момента е във Виена, смята да се присъедини заедно с приятел. Кажете кой ще резервира билети или как става, да знаем на кого да даваме парички или как да се оправим сами. Мерси, Петя!

junkpaper каза...

Билети пък аз. За хостела ставаше въпрос :)

Minerva каза...

За билетите - иска ми се да се купят предварително за всички - за да няма изостанали в един момент...
Затова и трябва със сигурност да знаем колко сме до 1-ви декември поне (това ми се струва и последна дата за резервиране), но това ще видим как ще стане.Направих запитване до 41 хостела в Истанбул за група от 10 човека (това е цифрата, която се заформя към момента) и щом успея да получа информация за условията за плащане и настаняване, ще пусна нов пост.

Minerva каза...

Сега видях въпроса на Ла за безмитните - има и на влизане, и на и злизане в Турция (подробност, че в турския имаше само чипс и шоколад, може и цигари да е имало, но нали не пуша...)